top of page

Gezonde voeding en beweging

Dit budget bevat de kost die minimaal nodig is om op een haalbare manier lekker en gezond te koken. Naast de prijs van voedingsmiddelen, gaat het ook om keukenbenodigdheden (om maaltijden te kunnen bereiden, serveren, consumeren en bewaren,). Gezonde voeding en voldoende  beweging gaan hand in hand. Fietsen en wandelen zijn kosteloos, maar ter afwisseling neemt het referentiebudget ook de kost van een tweewekelijkse zwembeurt op.


De onderzoekers gebruiken nationale voedingsaanbevelingen om te bepalen welke voeding nodig is om in ons land gezond te kunnen eten. Bij de berekening van de kostprijs wordt verondersteld dat voedingsproducten in een juiste verpakking, tegen een zo laag mogelijke prijs kunnen worden gekocht en dat de maaltijden thuis worden bereid. Een maaltijd heeft ook culturele en sociale en functies. Daarom wordt bij speciale gelegenheden een extra budget voorzien om een feestmaaltijd te bereiden, alsook de mogelijkheid om af en toe buitenhuis te eten.


De genoteerde prijzen worden met 10% verhoogd om haalbaar te zijn (de goedkoopste winkel is niet altijd in de buurt) en voldoende vrijheid (variatie en smaak) te geven. Voedingsproducten met ongunstige effecten (zoals snoepgoed of alcohol) worden vermeden (maar worden opgenomen in de budgetten voor ontspanning en sociale relaties).

bottom of page